Balett Stretching

 

Sportolsz, de nem nyújtasz mellette eleget?

Nem mozogsz eleget, merevek az izmaid? Nehezedre esik előrehajolni?

Táncolsz, de szeretnéd jobban uralni a tested, magasabbra emelni a lában?

Erre mind megoldást kínálunk: Nyújtás (balett stretching) óraÓrák felépítése:

Az órák része, az alapos bemelegítés, majd erősítés, és az intenzív nyújtás.

Helyszín:

Annapurna terem Nyugati tér - balett terem

Podmaniczky u 39. (Csengery sarok)

 

 

 

Nyújts a fiatalos, aktív testért!

Bizonyára már előfordult veled, hogy ha sokáig ugyanabban a pozitúrában ülsz, önkéntelenül is kinyújtózol, megnyújtod tagjaidat, mert jól esik.

A balett stretching az egyik legtermészetesebb mozgás, amit a mindennapok részévé kellene tenni attól függetlenül, hogy ki milyen mozgást végez.

Nyújtani szinte bárhol, bármikor lehet: délelőtt az irodában, délután filmnézés közben vagy éppen közvetlenül lefekvés előtt.

 

Nem feltétlenül kell hosszú órákig feszíteni a testünket, de már egy rövid mozdulatsornak is azonnali eredménye van. Légy kedves az izmaidhoz, mert meghálálják!

Ki kell tartani a nyújtó mozdulatot a jó eredmény érdekében, ne pattanj vissza hirtelen, megsérül az izom, ha sport előtt nem nyújtasz – ismerősen hangzanak a mondatok? Persze, hiszen a személyi edzőtől kezdve a szomszédasszonyon át a zumba oktatóig mindenki elmondott már mindent a nyújtásról. Legelőször azonban tisztázni kell: szükségünk van-e egyáltalán balett stretching-re, mit tesz a testünkkel?

Számos tanulmány született már a témában, és nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy hetente legalább két alkalommal érdemes megnyújtani mindegyik főbb izomcsoportot. Ints búcsút a hátfájásnak, és engedd a testednek, hogy kihasználja az adottságait!

A nyújtás-stretching jótékony hatása

Javul a vérkeringés balett stretching során azáltal, hogy a vér jobban kering az erekben, a szükséges tápanyagok könnyebben jutnak el az izmokhoz és a porcokhoz. Ezzel csökken a mozgás utáni izomfájdalom, és általában könnyebbé válik a mindennapi mozgás.

Rugalmas test

Az aerob mozgás, izomerő és testtartás mellett a rugalmasság is fontos fokmérője a fittségnek. Utóbbi növelésére a balett stretching a legkiválóbb mozgásforma.

A korral izmaink fokozatosan rövidülnek, merevebbé válnak, pedig nagyon fontos, hogy a későbbiekben is megőrizzük ruganyosságunkat. Nem szabad megvárni, amikor már az egyszerű mozdulatsorok is nehézséget okoznak.

A rendszeres balett stretching nem csupán hosszabbítja az izmokat, de megtartja, és hatékonyan ki is terjeszti az ízületi mozgástartományt. Ez pedig minél szélesebb, annál jobb az egyensúlyunk. Így számottevően javul a teljesítmény, és nem kell azon aggódni, hogy mikor botlunk meg újra.

Stressz csökkentés

Hogy mindenki küzd a stresszel, már nem újdonság, csupán a leküzdésére kitalált módszerek tárháza bővül folyamatosan. Minden mozgás típus, így a balett stretching is gyakorlatilag megszüntetheti a stresszt, ami merevvé teszi testünket. Egy gyengéd nyújtás azonnali fellélegzés a testnek, nem beszélve az endorfinról, ami nyújtás közben ugyanúgy termelődik, mintha például elmennénk futni. A stressz csökkenésével javul a hangulat, az általános közérzet.

Enyhül az alsóháti fájdalom

Sok millióan szenvednek krónikus alsóháti fájdalmaktól. A nyújtás-stretching remek eszköz arra, hogy természetes módon erősítsük a hát ezen szakaszán lévő izmokat, és hogy csökkentsük a fájdalmat. Mivel a testtartásunk lényegében izmaink összehangolt munkájától függ, nagyban hozzájárulunk saját nyak-, hát- és derékfájdalmunkhoz, ha mellőzzük életünkből a nyújtást.