Tánccipő, karaktercipő, latin tánccipő, salsa cipő

 

Tánccipő

A táncos legfontosabb eszköze az optimális tánccipő. Ne légy lusta megvenni egy profi párat, hiszen semmilyen táncot nem lehet tökéletesen elsajátítani utcai cipőben.

Az ideális tánccipőnek sokat kell kibírnia anélkül, hogy szétesne, de ez csak a táncteremben igaz. Tehát semmilyen körülmények között ne viseld utcán, mert akkor viszont hamar búcsút inthetsz neki. Az utcai és a tánccipő között a talp a legnagyobb különbség: utóbbinak sokkal vékonyabb a talprésze, amely kemény vagy velúrbőrből készül.

A felsőrész jóval puhább, mint a hagyományos, hiszen az a cél, hogy akár suhanni tudj vele a parketten. Normál cipőben nem is tudnád az egyes táncokra jellemző lépéseket tökéletesen elsajátítani, és amúgy a legtöbb helyen be se engednek utcai cipőbe.

Karaktercipő

A karaktercipő a színpadi fellépők egyik legfontosabb eszköze. Többnyire zárt, pántos, fekete vagy testszínű. Az árnyalat azért fontos, mert egy harsány szín elvonná a figyelmet a színészről. Természetesen rugalmas, mint az összes tánccipő. A sarka inkább alacsonyabb és elengedhetetlen része a pánt. Ez lehet sima kereszt (Mary Jane-stílusú), de inkább a T-vonalú a jellemzőbb. Hogy a név honnan jön, nem egyértelmű: egyes vélekedések szerint a karaktertáncokból – ami logikus lenne, hiszen fellépéskor az a fontos, hogy minden részlet, így a cipő is passzoljon a karakterhez, legyen szó musicalről, tangó bemutatóról vagy latin táncversenyről.

Latin tánccipő

S hogy milyen a latin tánccipő? Mindenképpen dögös! Ennek a fajtának tipikusan nyitott az orra, és magas a sarka: 2,5 cm-től akár 8 cm-ig bezárólag, tehát magasabbak, mint a standard cipők. Ha elől zárt, akkor oldalt nyitott általában, szandálnál pedig van, aki kifejezetten azt szereti, ha az ujja érintkezik a padlóval. Versenyre a hölgyek általában test- vagy bronzszínűt húznak, de amúgy számos árnyalat közül választhatsz. A latin cipő jellemzője még a pánt, a kiszélesedő sarok, ami pedig az összes fajta közül a legrugalmasabb, mivel inkább a talppárnán táncolnak.

 

Belmove Tánccipő bolt Budapesten a Nyugatinál!
Nézd meg tánccipő kínálatunkat!

KLIKKELJ a képre>>>

 

Salsa cipő

A salsa cipő a latinhoz hasonló, itt is az a legfontosabb, hogy bőr vagy velúr talpa legyen a könnyed mozgáshoz, forgáshoz. A kezdők még barázdáltabb talpút vesznek, hogy jobban tapadjon. Mivel salsa közben a hangsúly a lábfej mozgásán van talppárnától a sarokig és vissza, a magasabb sarok megkönnyíti ezt a tánctechnikát.

Tangó cipő

A tangó cipőnél, akárcsak a standard tánccipőnél is a talp jut központi szerephez, mivel sok a forgás, amit se a gumi, se a műanyag talp nem segít elő. A magasabb sarok itt is könnyíti az előrehajlást a hölgyeknél, ami a tangó egyik alaptartása.

Standard cipő

A női standard cipő többnyire testszínű szatén cipő, de van, amikor a ruha színéhez párosítják az árnyalatot. Az orrész zárt, a pánt opcionális, a sarokrész viszont erősebb, mint a latin esetében és inkább középen helyezkedik el, hogy a hátrafelé irányuló mozgást támogassa.

Sztepp cipő

Sztepp cipőből is óriási a választék. A kezdők általában a Mary Jane stílust viselik, utána pedig rátérnek a bőrből készült oxfordi stílusúra. Lehet sarkas vagy anélküli, a haladók pedig osztott talpon kopognak. S mi adja a kopogást? A talphoz rögzített fémlemezek, amelyekben a csavarok száma okozza az eltérő hangzású kopogást.

 

 

<<< vissza Miami Felnőtt Balett oktatás Budapest főoldal

.