fbpx

Balett története

 

Balett története

Balett – Egy formalizált típusú színpadi tánc, mely eredetileg a XVI.- XVII századból, a francia udvarból származik, és továbbfejlesztése Angliában, Olaszországban, Oroszországban történt.

A korai balett táncosok nem voltak olyan magasan képzettek, mint most. Azonban egy nagyon erős technikai tánccá nőtte ki magát, ami már igényelte a saját szókincs megteremtését.

Eredetileg klasszikus zenei kíséretre tervezték. A képzett művészek által előadott koreografált balettek stílusához hozzá tartozik még a pantomim és a színjátszás, ami általában zenekari vagy alkalom adtán éneklő kísérettel történik.

Ez egy egyensúlyozó vagy un. lebegő stílusú tánc mely magában foglalja az egyéb tánc stílusok alapvető technikai stílusjegyeit. Ez a fajta táncban rendkívül kemény munka eredménye a mesteri fokozat.

A legismertebb formája a késő romantikus „fehér balett”, ahol a figyelem a női táncosra irányul, majdnem minden más kirekesztve, középpontban a nagyon pontos akrobatikus mozdulatok, ahol gyakran mutatják a táncosokat a hagyományos rövid fehér tütü ruhában. A továbbfejlődés következő lépései voltak a expresszionista balett egyes részei és a modern tánc.

Az etimológiai szótár szerint a „balett” szó, kapcsolat a művészeti formák történetével. A balett szó Franciaországból származik, illetve az angol nyelvterületről kölcsönözte magát a XVII. században.

A francia szó eredete pedig az olasz balletto, és a ballo (tánc) szóból ered. Azonban az utolsó tézis azt vallja, hogy a latin ballare azaz táncolni szóból keletkezett.